jom maen clickclick jom:)

berjalanjalan melihat alam:)

me my self~~@@~~

My Photo
erkkk!!cahaya hidup:)well..that's mine..ma name >NORHAYATI MOHAMMAD<-->given by my great lovely parents:)..nothing special about me!!just veryveryvery like to smile even sum1 got angry with me:)uhuk2..

Saturday, July 30, 2011

yeay!!!balek umah:)

Assalamualaikum...

yeayyyy...dapat balek umah.bos mintak maaf yerk.saya cuti 2 ari je.x lama tau~~hihi..so, kejap lagi nak gerak balek da..jom naek komuter samasama jom!!!ari isnin nih bley bersahur kat umah untuk 1st day puasa kan???i like:)

huhhu..da genap 10 ari dah laptoplaptop ku pergi meninggalkan ku..so sad.x dapat dengar lagu jiwang karat da sblom tdo..da mula merindui laptop saya.emm..apa da jadi dengan laptoplaptop nih ye sekarang??

* mungkin da kena jual??
*mungkin da tamat riwayat??
*mungkin da kena geledah??~~euwww..my pic, my thesis, my memory loss:(
mungkin apa lagi ye korang semua...ada idea x???

okey lah, nak balek da jap lagikk nih...x sabar nak jumpa my mom, dad, niece&nephew, last but not least my encik tunang:)hihi..sila tunggu saya d stesen komuter seremban ye encik tunang:)heeeee^^

p/s: selamat berpuasa kawankawan..salam ramadhan:)

Read more...

Friday, July 29, 2011

Bibirku!!mulutku!!

Assalamualaikum...

Salam jumaat..saya x pandai nak buat tajuk best..sebab bibir saya tengah sakit, saya letak la tajuk nih...hihi

bila bibir sakit baru sedar apa itu erti nikmat yang Allah S.W.T da kurniakan kepada kita.sekarang saya susah nak makan!!susah nak buka mulut!!susah nak bercakap!!uwaaaaaaaaaa:(..hypee!!!mengeluh je la saya nih..apa la kan..baru sakit bibir belum lagi sakit laen yang lebih memudaratkan.
nih bibir saya ke encik google??heeee^^

macammana saya boleh sakit bibir nih???

cite dia mulamula camni ----> 
*tepi bibir saya kering dan rasa sakit..

**kasi bubuh madu buat tdo malam <1 malam>@alangalang menyeluk pekasam tuh saya dengan bangganya bubuh madu tuh ke seluruh bibir..orang kata*orang yang kata bukan saya yang kata* ada petua yang madu tuh kalo letak kat bibir boleh kasi merah bibir bak delima~~hihi..

***malam berikutnya dan berikutnya <2 malam>kasi bubuh colgate a.k.a ubat gigi @ knape yerk orang selalu panggil ubat gigi tuh colgate~~muahaha..padahal colgate tuh 1 brand ubat gigi je..hikhik..nih pun sama la gatal tangan nak letak kat seluruh bibir jugak..sebabnya pun ada orang kata*orang yang kata bukan saya yang kata* ada petua yang ubat gigi tuh jugak kalo letak kat bibir boleh kasi merah bibir bak delima~~hihi..
kalo x percaya petua lama nih...sila cari kat encik google ye..bley tahu kebenarannya:)

****malam selepas 2 malam berikutnya <malam tadi>, saya x letak apaapa pun..tapi bila bangun pagi susah nak bukak mulut..sakit je nak bukak mulut..rasa mulut sangat kering.

*****tadi tengah hari nak makan sangat sakit..mulut pun dapat di buka sangat x besar..dan yang kroniknya bibir saya menjadi sangat kering dan mengecut..nak senyum pun susah da..x encem manis da saya senyum:)

emm..rasanya kenapa ye??encik tunang cakap mungkin saya kurang minum air..tapi saya macam x kurang minum air..sehari ada la dalam 2,3 botol mineral yang kecik tuh..kira da banyak la tuh kan???heeee...

kalo x baek lagik kena la pergi klinik jumpa doktor nih..mintak ubat ke cream ke..

p/s~~bley dapat mc x kalo jumpa doktor???ngeeeeeeeee....kena dapat mc nih..nanti camne nak explain ngan customer:)

burbye:)

Read more...

Thursday, July 28, 2011

Header!!

Assalamualaikum:)

hihi...happy dapat buat header..sebagai newbie dalam dunia blog nih, selalu pk macammana nak buat header macam bloggerblogger yang laen buat..yang cantik molek cute gojes je header dorang tuh..then, hari nih try la tanya kat encik google macammana nak buat header nih..then dapat idea dari junkstreet punya blog..thanks junkstreet n encik google:)..dari encik google jugak dapat terjah nukilan gadis kampung punya blog n gabung idea bersama..hihi...dan sebelum terlupa ada satu lagikk blog yang saya terjah dari pesbuk kelab blogger n follow tutorial beliau miss syuesyada..tutorial on how to make your header center @ centre..hikhik..terima kasih banyakbanyak diucapkan...so, x la kreatif mana pun..kat bawah ni hasilnya --->
=
=
=
1st trial~~x puas hati lagikk!!!
=
=
2nd trial~~macam x puas hati je):
=
=
3rd trial~~x puas hati lagikkk!!
=
=
4th trial~~ masih x berpuas hati):
=
=
5th trial~~ baru puas hati~~**kenapa gambar da jadi laen plak???..hikhik
=
=
=
muahahaha..saya da dapat header yang saya create sendirik..kawankawan yang baru setahun jagung macam saya bila lagi???heeeeee...**mungkin saya sorang je yang buta dalam hal editmengedit blog nih!!!hihihi:))
so, kalo nak terjah blog yang saya terjah klik je sini ngan sini jugak ngan sini sekali ye:)) selamat bertutorial~~~

p/s ~~ thanks ye junkstreet n nukilan gadis kampung n syuesyada.. mintak maaf terjah blog kamu bertiga:)

burbye:)

Read more...

kau sahabat kau teman~~

Assalamualaikum...

Hari nih nak kongsikan satu lagu yang menusuk hati dan sanubari saya..bilamana saya teringat lagu nih..mesti saya teringat sorang teman saya dulu dan masih teman baik lagi sekarang:)cik ILI AQILAH THARAZI sebab beliau suka sangat menyanyi lagu ini dengan emo n psiko..beliau sangat comel dan sekarang walaupun sudah berusia sama macam saya`~~beliau masih dengan sifat keanakanakan nya bak kata temanteman saya yang lain~~heee..sorry ili..



jom dengar n hayati lirik lagu nih jom^^

Telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami
Kerana takdir yang Maha Esa telah menetapkan
Sedih rasanya hati ini bila mngenangkan
Kau sahabatku kau teman sejati

Tulus ikhlasmu luhur budimu bagai tiada pengganti
Senyum tawamu juga katamu menghiburkan kami
Memori indah kita bersama terus bersemadi
Kau sahabatku kau teman sejati

Sudah ditakdirkan kau pergi dulu
Di saat kau masih diperlukan
Tuhan lebih menyayangi dirimu
Ku pasrah diatas kehendak yang Esa

( korus )
Ya Allah,tempatkannya di tempat yang mulia
Tempat yang kau janjikan nikmat untuk hamba Mu
Sahabatku akan ku teruskan perjuangan ini
Walau ku tahu kau tiada di sisi

Perjuangan kita masih jauh beribu batu
Selagi roh masih di jasad hidup diteruskan
Sedih rasa hati ini mengenangkan dikau
Bagai semalam kau bersama kami

( korus ) Moga amanlah dan bahagia dikau di sana
Setangkai doa juga Fatehah terus kukirimkan
Moga di sana kau bersama para solehin
Ku sahabatku kau teman sejati


burbye:)

Read more...

Wednesday, July 27, 2011

SAYA NAK JOIN BLOGLIST DIEYANA

Assalamualaikum:)

hihi..ni di kira saat akhir untuk menjoinkan diri..sekadar mencuba nasib.sebab hanya ada 1 kekosongon sahaja lagi untuk di rebut:)heeee...

so, blog yana sangat cute n menarik sebab theme beliau punya blog alaala pink purple*kalo silap mintak ampun ye:)...i like pink^^satu blog yang kemas n sejuk mata memandang untuk jalanjalan bw~~@@~~

try tengok banner atas tuh...comelkan.da cakap da tadi!!heee..

so, saya yayath @ yath, n sudah berusia lanjut sebanyak 23 tahun:)hohoho..

burbye:)

Read more...

Sling Denim Bag Giveaway

Assalamualaikum...

muahahaha...nampak x banner kat bawah tuh???hihihi...GA lagikkk??saja je join GA nih.tadi jalanjalan bw kat pinkilicious punya blog. dan..dan..dan..ada sumthing yang menarik hati untuk join..hehe(: so sesapa nak tumpang join sekali jom la klik banner tuh ramairamai..sangat mudah tau terma dan syaratnya~~

p/s: saya suka pakai sling bag tau(:^^

burbye(:


Read more...

Segmen Miss Nadya :: Motif Kenal Blogger Lain

Assalamualaikum..

hai...ohohoho~~~ari nih pun nak join segmen lagikk..**asyik segmen je..bila plak ada entry laen**hurm..so sesape rasa suka nak  join klik je banner tuh ye..

nama @~~ norhayati mohammad a.k.a yath
umur @~~ 23 tahun *terase da tua(:
negeri @~~ negeri sembilan

tuh je..senangkan nak join.jom join ramairamai.ada masa nak join lagikk tau..due date pada 29072011 jam 11 pagi...

burbye(:



Read more...

Tuesday, July 26, 2011

~~Contest link blog saya unik~~

Assalamualaikum...
hai...miahahaha..hari nih pun nak join satu contest. dianjurkan oleh adik wahida..beliau baru sweet 7teen tau..good luck for ur spm:)heee...tumpang join contest sekaki ye!!!unik ke?sesape yang nak tau link blog saya ialah qasehhumayrayathafiz.blogspot.com~~apa makna di sebalik link blog nih???so sebenarnya tibetibe je datang idea nak gabung nama panggilan saya&encik tunang&name bakal anak kot in da future *macam gatal nak baby plak ye**heee..
so ~~~

1. my nickname is yath...
2. my encik tunang nickname is hafiz**hafizuddin full name tau..hikhik
3. qaseh humayra??? blum ada lagikkk..x tau ada some1 yang empunya nama cam ni x..just like this name.

 kat sini saya nak tag 3 kawankawan comel saya--->


so, tarikh tutup pada 29082011...tapi maybe akan dipercepatkan bak kata penganjur sebab beliau nak exam spm da. nak join sila klik banner ye..:)

burbye:)


Read more...

SEGMEN : Mari Cari Kembar Blogger

Assalamualaikum...
yeaaahaaa:)nak join segmen lagik bley x?ari nih selepas penat jalanjalan bw n balas kunjungan miss hira dari segmen luna, terjatuh hati plak dekat segmen nih..then apa lagikkk..terjah la miss najihah punya blog..theee:)jom bersegmen jom~~kali nih pun agak lastlast minute join jugak la..sebab segmen nih sampai 26072011 jam 12 tengah malam tau...jom bersegmen jom^^x susah tau...kasi tau tarikh lahir je~~so ini tarikh lahir saya---> 10081988<---

p/s~~sesape nak join klik banner atas tuh ye^^

burbye:)

Read more...

Monday, July 25, 2011

SEGMEN MARI MENAMBAH FOLLOWER

Assalamualaikum...


hehehe...saya nih x de keje laen plakkan..asyik nak ikot segmen je kan..hihi..so ari nih nak join sekaki segmen  LUNA LANUN nih..penyertaan di saat akhir sebab tarikh tutup segmen ni ialah pada ari nih 25072011..sesape nak join bley la terjah sini..tapi...tapi...ingat tau sampai ari nih je tau:) 

okey la...burbye:)


Read more...

Sunday, July 24, 2011

Segmen Kami Blogger 1Malaysia

Assalamualaikum...
hai...nmpak x banner kat atas tuh???heheeee...hari nih saya nak join segmen nih pulak..tadi jalanjalan jumpa la segmen nih kat sini.so, kalo nak tau syaratsyarat untuk menyertai segmen nih boleh la pergi terjah CIK POP.

saya seorang anak negeri sembilan walaupun both my parents orang johor:)kat bawah nih bendera negeri sembilan tau~~ada merah!!hitam!!kuning!!~~

kalau nak tau nih la lagu yang saya selalu nyanyi time sekolah rendah dan menengah:)

Berkatlah Yang Di Pertuan Besar
Di Negeri Sembilan
Kurniai sihat dan makmur
Kasihi rakyat lanjutkan umur
Akan berkati sekalian yang setia
Musuhnya habis binasa
Berkatlah Yang Dipertuan Besar
Di Negeri Sembilan
so, kat sini saya nak tag 2 orang kawan comel saya --->>>
meh join kawankawan:)
burbye:)



Read more...

Saturday, July 23, 2011

La Tahzan!!!jangan bersedih~~

Assalamualaikum..


hurmmm...Allah sentiasa bersama kita. jika kita ditimpa musibah Allah sentiasa bersama kita..hanya kita sahaja yang lalai untuk mengingati Allah..jika sesuatu musibah menimpa diri kamu ucaplah innalillahiwainnailaihirojiun~~dari Allah swt kita datang, kepada Allah swt kita kembali~~

di sebalik kejadian yang tidak disangkakan pada 21072011, saya rasa sangat sedih..da rindu laptolaptop saya..tapi mungkin ada hikmah di sebalik kejadian nih..
jgn bersedih:)
menangis lah jika dapat meringankan beban:) tapi biarlah berpadapada..

bertenang lah wahai hati..berzikir lah supaya hati merasai ketenangan..menangislah jika itu dapat meringankan beban dirimu..

kadangkadang kita rasa musibah yang menimpa kita itu sangat teruk..sangat susah...tapi bila kita tengok dunia sekeliling kita..ramai lagi yang ditimpa musibah yang lebih teruk dan susah jika nak dibandingkan dengan masalah yang menimpa kita..bersyukurlah di setiap nikmat yang diberikan oleh Allah swt kepada kita..bersabarlah wahai hati:(
mari kita bersenyum~~dr en. google~~

di sini saya kongsikan sedikit info yang saya jumpa mengenai la tahzan-->


1)Yang Berlalu Biarlah Berlalu
Mengingati masa yang lalu dan bersedih dengannya merupakan suatu kebodohan dan bersikap gila.Selalu mengingati masa yang lepas adalah sebuah pembunuhan terhadap sebuah cita-cita.File masa yang lalu bagi orang yang  cerdik biasanya dilipat dan tidak diceritakan.Masa yang lalu ditutup dan dikunci rapat dalam peti lupa,sebab ianya sudah berlalu dan telah berakhir.
Selayaknya umat manusia tidak perlu menoleh kebelakang ..hembusan agin ke hadapan,rombongan kafilah bergerak kedepan..oleh itu janganlah menyalahi sunah kehidupan.
Allah telah menyebut dan menceritakan apa yang telah berlaku kepada kaum kaum terdahulu seperti dibawah
Allah s.w.t telah berfirman (Al-Baqarah:141)
Yang maksudnya berbunyi:
“Itu adalah umat yang lalu”
Kita sering terlena dengan istana istana indah dan menangisi keruntuhan yang telah berlaku.Ingatlah jika manusia dan jin dikumpulkan untuk mengembalikan apa yang telah berlalu nescaya gagal dan tidak mampu kerana ianya mustahil.

2)Biarkan Masa Hadapan Datang Sendiri
Allah s.w.t berfirman (Al-Nahl:1) yang bermaksud:
“Telah pasti datang ketetapan Allah maka janganlah kamu meminta agar disegerakan(datang) nya”
Jangan sesekali mendahului peristiwa yang belum terjadi.Adakah anda ingin melahirkan anak sebelum sempurna hamil?Adakah anda ingin memetik buah sebelum tiba masak?
Mengapa kita perlu sibuk untuk hari esok,mengapa kita berasa bimbang terhadap malapetaka ,peristiwa hari esok sedangkan kita belum tentu menjumpai hari esok.
Apa yang amat penting ditanam dalam fikiran kita ialah hari esok masih lagi dalam alam ghaib.Memberi peluang yang luas kepada akal fikiran untuk memikirkan masa hadapan dengan seolah kita membiarkan diri kita dibawah pengaruh panjang angan-angan.
Sesunguhnya ianya tindakan yang dimurkai oleh hukum syariat.Meramalkan suatu yang bakal terjadi pada masa hadapan adalah tindakan tercela berdasarkan hukum akal yang sihat.
Kebanyakan dunia sekarang nie asyik berfikir dan berkira pelbagai peristiwa yang bakal berlaku seperti penyakit,bencana kelaparan dan kemiskinan yang menimpa manusia.
Sesunguhnya ia tidak membawa menfaat kepada kita,ia merupakan kajian kajian syaitan sebagaimana :
firman Allah S.W.T (Al-Baqarah:268) yang bermaksud,
Syaitan menjanjikan(menakut-nakuti) kamu dengan kemiskinan dan menyuruh kamu berbuat kejahatan(kikir);sedangkan Allah menjanjikan untuk mu ampunan daripadaNya dan kurnia.Dan Allah Maha Luas(kurnia-Nya)lagi Maha Mengentahui”
Jadi janganlah ditunggu hari esok biarlah ia datang sendiri dan sibuklah untuk hari ini dan janganlah sesekali panjang angan -angan dan usah ditanya pasal hari esok.

P/s: Sebuah buku yang bertajuk La Tahzan : Jangan Bersedih dikarang oleh Dr.'Aidh Bin Abdullah Al-Qarni. Buku ini merupakan hasil kajian bersungguh-sungguh dari penulis yang cuba menyelesaikan berbagai masalah dalam kehidupan manusia. Permasalahan yang timbul akibat keraguan, kegelisahan, dukacita, penderitaan, kesedihan, keputusasaan, hilang harapan, kekecewaan dan berbagai lagi. Kat MPH ada jual buku ni tau:)


Read more...

.ecadwinkyasha's giveaway.

Assalamualaikum...


hehehe...sekali lagi nak join GA hari nih..huuhuu..

 ni la GA yang saya nak join. cik eca nih merupakan sabahan blogger yang minat wane pink~~hikhik...macam saya la~~..sebab beliau juga merupakan sebahagian geng blog pink**heee..kalo salah mintak maaf yerk:) 

sesape nak join bley la cepatcepat ke sini yerk...di sebabkan jadual beliau agak padat, so tarikh tutup GA nih ialah 08082011tepat jam 12.01 pm tau...

jom join ramairamai sebab hadiah yang ditawarkan lumayan~~hehe~~

burbye:)

Read more...

GA sempena Ramadhan by Cik Gugu

Assalamualaikum..

Mood saya hari ini masih bersedih..tadi jalanjalan@blogwalking kat blog MissWeet..jadi ternampak la satu GA ni. GA ni dianjurkan oleh CIK GUGU. di saat hati sedihsedih n x keruan nih rasa rajin nak join jugak plaknye~~`heeee...

senang jer nak join GA nih...kena kasi tau nama penuh, umur, n pekerjaan~~~lets check it out--->

nama : norhayati mohammad
umur : 23 tahun
pekerjaan : kerja

jom join sini:)...tarikh tutup die 31072011 jam 12 pm tau...

burbye:)

Read more...

Friday, July 22, 2011

hari malang 21 julai 2011!!!!

Assalamualaikum~~~


hurmmmmm....jahattttt la si pencurikkk nih...sesuka hati diorang je nak masuk rumah orang...sekarang saya sangat sangat sedih ni..emmm :(..tapi nak dibandingkan dengan kakak saya...dia lagi sedih kot..sebabnya barang kemas dia @ emas hampir RM 5K - 7K kot...dia cakap kena curikkk 6 cincin~~2 rantai~~3 gelang...huhuhu..banyak tuh..saya pulak kena curikkk laptop@notebook 2 bijik...aduiii naaa...sedih nya..
adakah macam ini??
mungkin yang ini kot!!!saya geram....tension!!!huarrrggghhhh:(
macam nih ke dia curikkk???
mungkin pencurik tuh masuk dari tingkap macam nih....

tapi nak wat camna kan..da x ada rezeki saya dengan laptop2 tuh..sangat sedih..sebab dalam laptop tuh banyak kenangan..gambar....thesis...report latihan industri.....huwaaaaaaaaaaaaaa...sangat sedih..jahatttt la pencurikkk nih...GAMBAR???whoaaaaa....da la ada banyak gambar..hope gambargambar tuh diorang buang la..jangan la buat apaapa kat gambar tuh..nanti masalah laen plak datang..da la ada gambar x pakai tudung..emmm..sumpah x mo simpan gambar x pakai tudung kat manamana lagi da..serikkkk ooo...

sangat sayang..thesis saya yang saya buat sepenuh hati macam nak gila tuh...da hilang..x ada soft copy..alalalallaa.....sedihnya...nak jerit kuatkuat..nak nanges....kenapa la mereka nih perlu mencurikkk...x ada keja lagi best ke ank buat...sangat jahatttttt...

sebenarnya sedih ngan nanges bukan sebab laptop da x de...tapi sedih sebab mungkin di sebalik kejadian aneh nih akan berlaku sesuatu yang besar dan teruk dan menakutkan dalam hidup saya..emm..x tau la nak pk apa..sakit mata menangis..uhukkk...heee...harap x berlaku la..tapi kalau berlaku jugak anggap la macam nih ---> ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari <---..dan anggaplah we not meant to be together...tapi mampu kah saya???tabah kah saya mo menghadapinya???so scary!!!!emmm...ntah la..yang penting nya pencurikkk tuh sangat jahat...bikin panas je..sian laptoplaptop saya...x ada teman da sebelum tdo...hurmmmm...

p/s: jangan la sesekali mencuri..pecah masuk rumah orang...sangat jahattttt...

Burbye:((

Read more...

HYPERHYDROSIS???

Assalamualaikum...

yeaaahhhaaaaa!!!!siapa ada penyakit nih???sila angkat tangan n kaki...hikhik..nak tahu apa itu hyperhydrosis???hyperhydrosis merupakan satu 'penyakit' berkaitan peluh...iaitu berpeluh dengan berlebihan..kebiasaannya berpeluh dengan derlebihan dekat tapak tangan, tapak kaki, ketiak, dan muka.kalau nak tahu lebih lanjut about this hyperhydrosis thing boleh la ke sini...
ni kaki yang basah berair...amek gmbar dr encik google:)

ni contoh tangan yg berair...heeee:)dr encik  google jugak...


saya ialah salah seorang yang menderita penyakit ini...hehe..menderita la sangat kan!!!sebenarnya x jugak sampai menderita just x selesa, have no confident, feel embarassing, dan macammacam lagi kot..hanya mereka yang terlibat sahaja yang dapat merasai ketidakselesaan ini..saya hanya mengalaminya di tapak tangan dan tapak kaki...dulu ada jugak pk macam orang x normal..ye la kan..kalau orang panaspanas..kadangkadang tuh bley plak kaki n berpeluh kesejukan..n ada satu kakak saya cakap kaki saya macam katak~~~katak???heeeee...teringat plak katakkatak luar biasa yang encik khalis cite dalam blog die..hihi..agak menggelikan n scary tengok katakkatak tuh..

hari nih ada surf kat encik google..da lama sebenarnya nak cari pasal mende nih..hari nih baru ada kesempatan..sometimes this thing ada jugak mengganggu rutin hidup seharian kot..kot la kan..contohnya bila naek komuter ke bas ke kalau time penuh ramai orang kena berdiri sume tuh...terpaksa la pegang besi untuk berpaut dari terjatuh...yang memalukannya bila mana tangan saya yang x berapa nak cantik nih berpeluh basah..hahaha..punya memalukan..bila nak angkat tangan rasa nak covercover je tempat yang saya pegang tuh..supaya orang x nampak ada peluh a.k.a besi tu basah dengan peluh saya..

lagi satu...time nak beli kasut..kalau nak beli kasut ofcourse kena try dulu kan..tapi yang x syoknya..bila kaki tuh berpeluh..da jalan lamalama singgah kat kedai kasut nak try kasut tapi kaki da berpeluh yang amat sangat...apa perasaan anda kalau situasi itu terjadi kepada anda????hehehe...FYI saya sangat suka nak kumpul kasut...tapi pkpk balek kalo saya beli satusatu kasut tuh x berapa nak sampai satu bulan dah x nampak macam kasut!!!muahahaha...jadi kesimpulannya bley buat koleksi x???hahaha...anganangan je tuh nak simpan koleksi kasut..bila la that time akan datang~~~maybe tunggu da kaya..bley beli kasut satu hari satu..pakai sekali je cukup...heeee~~~mesti encik tunang @ bakal hubby saya x larat nak sponsor kan....ngeeee^^

sesapa ada masalah ni memang akan rasa kurang keyakinan kot.td jalanjalan kat encik google lagi and jumpa forum@chat yang membincangkan penyakit nih..antaranya kat sini and kat situ...diorang yang ada penyakit nih bincang tentang apa rawatan yang ada..camne nak pulih...yang saya baca melalui pembedahan lubang kunci (key-hole surgery)  iaitu Endoscopic TransThoracoscopic Sympathectomy (ETS). tapi orang cakap pembedahan nih bukan la dapat 100% hilang..sebabnya tempat peluh keluar tu akan pindah maybe ke bahagian belakang badan atau dada..boleh jugak merawat dengan menggunakan suntikan BOTOX???huuuu....tapi ada jugak penggunaan Ubat Sapu seperti antiperspirant, pil antikolinergik dan iontophoresis. tapi maybe kesannya tidaklah menyeluruh dan hanya berkesan pada sebilangan kecil pesakit sahaja. selain tuh..sejenis ubat yang dipanggil odaban pun mungkin boleh digunakan. atau sejenis ubat lagi ialah drysol.hehehehe....

emmm...ntah la..maybe ada hikmah di sebalik ni semua. Allah swt da jadikan macam ni...mesti ada sesuatu maksud di sebaliknya kan.terima lah seadanya.:)

p/s: hyperhydrosis nih ada fb jugak tau...klik je sini..
okey la...burbye:))

Read more...

Thursday, July 21, 2011

saya dari universiti malaysia sabah~~

Assalamualaikum!!!
jalanjalan kat blog mengiring bersama ketam batu nampak plak satu segmen nih yang dianjurkan oleh Encik suhazlimembebel...rasa rajin nak join plak..heeee..

 so...kat sini nak jawab la soklan2 tuh~~~


1. nama panggilan saya x laen x bukan yath a.k.a yati a.k.a dikati@makati~~@@bnyak plakkan@@~~

2.so far dah abes belajar almost setahun kat UNIVERSITI MALAYSIA SABAH a.k.a UMS n duduk kat kolej kediaman indah permai a.k.a KKIP >bukan Kota Kinabalu Industrial Park< heeee...sebab time 1st year ingatkan signboard KKIP kat tepi jalan nak balek kolej tuh adalah bersamaan dengan Kolej Kediaman Indah Permai..then...pkpk balek..kenapa plak ums nak letak singboard2 bagai...ruparupanya adalah bersamaan ngan KKIP tuh..

3. course yang saya dapat ialah Ijazah Sarjana Muda Bioteknologi dengan Kepujian~~~heeee:)maenmaen dalam lab yang best~~

so...sesape nak join senang je...sile klik sini:))

Burbye:)

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cutekan!!!

Photobucket